Open Dialoog

Vertaling in het Nederlands van 8.875 woorden in het Engels.

  • Vertaald door Denise Charlier / Overijse / België
  • Georganiseerd door Luc De Bry, PhD / Sint-Katelijne-Waver / België, gesteund door Hermine Agnes, Rotterdam / Nederland

Deze 2de documentaire toont duidelijk aan hoe mensen geholpen kunnen worden om terug een normaal leven te leiden zonder psychofarmaca, dankzij het Open Dialoogmodel. De werking van de Open Dialoog wordt beschreven. Het is de THEORIE!

In het verre noorden van Finland, op een steenworp afstand van de Poolcirkel, zocht een groep innovatieve familietherapeuten een alternatief voor het traditionele geestelijk gezondheidssysteem van de regio, dat ooit de slechtste resultaten van Europa voor schizofrenie had. Ze kwamen uit bij een nieuwe aanpak, de Open Dialoog, en nu hebben ze de beste resultaten ter wereld voor de behandeling van de eerste- episodepsychose.

De principes van Open Dialoog zijn verrassend eenvoudig en radicaal verschillend van de aanpak in de gangbare geestelijke gezondheidszorg, waar medicatiecocktails en gedwongen opnames vaak nog toegepast worden. De Finse therapeuten ontmoeten hun cliënten onmiddellijk en vaak ook dagelijks tot de crises zijn opgelost. Zij vermijden ziekenhuisopnames en het daaruit voortvloeiende stigma, en ze gaan zelf op huisbezoek. En heel ongewoon vermijden ze ook het gebruik van psychofarmaca zoveel mogelijk.

Er wordt in groep gewerkt omdat psychose en schizofrenie hun oorsprong hebben in relaties. Bij het helingsproces worden de families en de sociale netwerken van de hulpzoekende betrokken. Bij een sessie werken de therapeuten altijd in team, nooit alleen. Iedereen in het proces wordt gehoord, in het bijzonder de stem van de persoon die zich in een crisis bevindt. En ten slotte zijn hun diensten die binnen de context van de Finse gezondheidszorg en sociale zaken vallen, volledig gratis.

De film Open Dialoog toont ons, dankzij de interviews met psychiaters, psychologen, verpleegkundigen, sociale werkers en journalisten, een krachtig geloof in het medicatievrije helen van psychisch lijden, terwijl de bestaande psychiatrie ook aan ernstige kritiek onderworpen wordt.

Nota toegevoegd door Luc De Bry, PhD:

Een reeks van 4 belangrijke innovaties vormen de basis van het “Open Dialogue Therapy”:

Naturalistische omgeving: de therapie gebeurd niet meer in een artificieel klinisch omgeving, waar veel te veel artefacts worden veroorzaakt, maar direct waar het belangrijk is, waar traumas gebeurden, d.w.z. in de familiale en sociale context en omgeving.

Betrokkenheid i.p.v. interventie: de lijder en zijn familie blijven aan de leiding. Door betrokkenheid, i.p.v. interventie, faciliteert de Team van Therapeuten de ontwikkeling van het “Open Dialogue” tussen de familieleden en hun sociaal netwerk.

Selectieve gebruik van medicaties: 70% van de lijders krijgen geen medicaties, 13% krijgen slapende middelen voor maximum 4 à 5 dagen, en 17% krijgen anxiolytica (geen neuroleptica meer), 2 à 4 pillen, voor 1 à 2 dagen, en meer slechts als het echt nodig is.

Afgevlakte hiërarchie van een multidisciplinair Team, waarbij psychotherapeuten, verpleegkundig-therapeuten, sociaal-therapeuten, psychologen, filosoof-therapeuten, antropoloog-therapeuten, physiotherapeuten, kinesitherapeuten, naturopath-therapeuten, enz, betrokken zijn, en af en toe, een psychiater in de 17% gevallen waarin een voorschrift nodig is. Iedereen in de Team, psychiater inbegrepen, heeft hetzelfde hiërarchische niveau. Bovendien, heeft elke lid van de professionele Team een opleiding voor beide Familie Therapie en “Open Dialogue Therapy” gevolgd.

Hoewel de documentaire spreekt meer over de behandeling van eerste episode psychose, is het “Open Dialogue Therapy” ook van toepassing voor meerdere episodes. Het verschil is dat meerdere psychosen eisen meer tijd dan een eerste episode: hoe langer in de bestaande psychiatrie met zijn toegevoegde traumas, hoe langer de weg terug naar een psych-drugs-vrij en normaal leven.

Nuttig te realiseren: In West-Lapland, zijn ze begonnen in 1980. Vandaag in 2018, dankzij de ontwikkeling van het innovatieve “Open Dialogue Therapy”, hebben ze geen meerdere psychosen meer, en dus geen terugval meer. Inderdaad, als iemand opnieuw van psychose leed, dan zou het betekenen dat hij/zij de volledige “Open Dialogue Therapy” heeft niet gevolgd, dat hij/zij te vroeg met de nodige psychologische ondersteuning is gestopt.

Referenties (in het Nederlands):

Daniel Mackler (2011). Finnse Open Dialoog: hoge herstelpercentages maken veel psychiatrische bedden leeg.  http://www.opendialoog.be/wordpress/?page_id=234

Vertaald door Leo Hemelaer, webmaster van www.opendialoog.be, van: https://beyondmeds.com/2011/03/21/finnishopendialogue/

Open Dialoog
* www.opendialoog.be
* www.verbindendsprekenmetpsychose.com/open-dialogue-academie.html
* www.herstelondersteuning.nl/open-dialogue/
* http://opendialoguenhs.com/
* www.opendialogicalpractices.eu

Open Hart Cirkel
* www.re-member-psychische-zorg.be

Boeken (in het Engels):

* Seikkula Jaakko and Arnkil Tom Erik (2017). Open Dialogues and Participations: Respecting Otherness in the Present Moment. National Insitute for Health and Welfare (Publ.); pp. 201.

* Seikkula Jaakko and Arnkil Tom Erik (2006). Dialogical Meetings in Social Network. Karnac Books (PubL.); pp. 213.

* Romme Marius and Escher Sandra (eds.) (2012). Psychosis as a Personal Crisis. The International Society fort he Psychological Treatments of the Schizophrenias and other Psychoses (ISPS Series). Routledge (Publ.); pp. 221.

For more references (in English):

On google-scholar, type “Jaakko Seikkula”;

On pubmed dot com, type “open dialogue finland”.

OPMERKING van Daniel Mackler: Ik heb besloten om al mijn films gratis op YouTube te plaatsen, omdat ik ze met de wereld wil delen. U kunt nog steeds dvd’s van de films kopen als u dat wil. Ik wil echter niet dat geld een hinderpaal is voor om het even wie om deze boodschap te kunnen ontvangen. Dit hier is een revolutie in de geestelijke gezondheids- en de sociale industrie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *