Een helende thuis

Vertaling in het Nederlands, van 9.186 woorden uit het Engels.

  • Vertaald door Beatrix Reynaert / België
  • Georganiseerd door Luc De Bry, PhD / Sint-Katelijne-Waver, België / ondersteund door Hermine Agnes / Rotterdam / België

Deze 3de documentaire beschrijft hoe diepmenselijke gastgezinnen mensen helpen, die lijden aan psychose/schizofrenie en hen terug op weg zetten naar een medicatievrij, normaal leven. De documentaire toont aan dat Liefde de beste medicijn is. De PRAKTIJK komt hier aan bod.

Een helende thuis is een documentaire, geregisseerd door Daniel Mackler. Hij beschrijft het werk van de “Family Care Foundation”, de Stichting Familiezorg in Göteborg, Zweden. Deze aanpak helpt mensen om te herstellen van hun psychose/schizofrenie en niet te hervallen. De gangbare psychiatrie, waar medicatie en negatieve prognoses soms nog schering en inslag zijn, kan van deze aanpak die in een helingsproces gelooft, nog veel leren.

De organisatie plaatst nu al dertig jaar lang mensen, die door de bestaande psychiatrie opgegeven zijn, in gastgezinnen – voornamelijk boerenfamilies op het Zweedse platteland. Het is voor hen de start van een heel nieuwe levensreis.

Gastfamilies worden niet gekozen omwille van hun psychiatrische expertise, maar vooral omwille van hun medeleven, stabiliteit en hun verlangen om iets terug te geven. De hulpzoekenden leven samen met deze families gedurende een, twee, drie jaar en ze zijn integraal onderdeel van een functionerend familiesysteem. Personeelsleden bieden de hulpzoekenden intensieve psychotherapie aan, terwijl de gastgezinnen sterk gesteund worden.

De Stichting Familiezorg staat afkerig tegenover het gebruik van diagnoses en ze streven ernaar om mensen te helpen hun psychose en/of schizofrenie te overwinnen, terwijl ze hen ook helpen om in alle veiligheid hun medicatie af te bouwen. Voor Zweden zijn de diensten volledig gratis, want ze vallen binnen de Zweedse Ministerie voor Sociale Zaken.

Een helende thuis bevat interviews met klanten, boerenfamilies en medewerkers. De film schetst een krachtig beeld van heling zonder medicatie en het biedt een alternatief voor de bestaande psychiatrie.

Nota toegevoegd door Luc De Bry, PhD:

Dit is een organisatie die vergelijkbaar is met, en geïnspireerd is door het middeleeuwse Geel, in Noord-België, waar het mogelijk was te herstellen van schizofrenie. Sinds 1981, is dit concept overgenomen door de bestaande psychiatrie. Spijtig genoeg, zoals consequentie van deze overname, en wegens overdoses van psych-drugs (medicaties), is het helen van psychose, van schizofrenie, in Geel, niet meer mogelijk…

Gelukkig, komen nieuwe initiatieven, zoals de “Helende Huizen” van Zweden. Bovendien, in spijt van de aanval van de psychofarmaca lobby die de budget voor Diabasis, iWard en Soteria Huizen in Amerika heeft gestopt, werden nieuwe Soteria Huizen gesticht in Duitsland, Switzerland, Nederland, en recent ook in Israël.

Referenties (in het Engels):

Hakansson Carina (2009). Ordinary Life Therapy: Experiences from a Collaborative Systemic Practice. The Taos Institute Publications (Publ.); pp. 144.

Mosher Loren (2004). Soteria: Through Madness to Delivrance. Xlibris (Publ.); pp. 360.

Roosens Eugeen (1979). Mental Patients in Town Life: Geel – Europe’s First Therapeutic Community. Sage Library of Social Research (publ.); pp. 197.

Roosens Eugeen and Van de Walle Lieve (2007). Geel Revisited: After Centuries of Mental Rehabilitation. Including a DVD: Geel, Woestijnvis. Garant (Publ.); pp. 129.

On the web:

Cassani Monica, on BeyondMeds
* https://beyondmeds.com/2012/07/25/peer-respite-centers/
* https://beyondmeds.com/2013/07/11/providing-sanctuary-alternative-to-hospitalization-in-community/

Cornwall Michael, on Mad In America:
* https://www.madinamerica.com/2012/02/remembering-a-medication-free-madness-sanctuary/
* https://www.madinamerica.com/2012/07/peer-respite-centers-and-medication-free-madness-sanctuaries-why-we-need-them-both-very-much/
* https://www.madinamerica.com/2013/12/esalen-connection-fifty-years-re-visioning-madness-trying-transform-world/

Healing Institutions:

Family Care Foundation, with the Healing Homes of Sweden, founded by Carina Hakansson about 30 years ago:
* http://www.familjevardsstiftelsen.se

“The 388”, in Quebec, Canada, described by Joanna Moncrieff (2018):
* https://joannamoncrieff.com/2018/01/15/guest-blog-the-388-a-psychoanalytic-centre-for-the-treatment-of-psychosis/

Soteria Bern, Switzerland:
* http://www.ciompi.com/en/soteria.html

Soteria Network Germany:
* http://soteria-netzwerk.de

Soteria Nederland:
* https://www.soterianederland.nl

Soteria Israel:
* http://soteria.org.il/soteria-israel/
* https://www.madinamerica.com/2018/02/soteria-israel-a-vision-from-the-past-is-a-blueprint-for-the-future/

OPMERKING van Daniel Mackler: Ik heb besloten om al mijn films gratis op YouTube te plaatsen, omdat ik ze met de wereld wil delen. U kunt nog steeds dvd’s van de films kopen als u dat wil. Ik wil echter niet dat geld een hinderpaal is voor om het even wie om deze boodschap te kunnen ontvangen. Dit hier is een revolutie in de geestelijke gezondheids- en de sociale industrie!