Otvoreni dijalog

Na dalekom sjeveru Finske, nedaleko od Arktičkog polarnog kruga, grupa inovativnih obiteljskih terapeuta promjenila je tradicionalni sustav zaštite psihičkog zdravlja na tom području (a koji se nekoć mogao pohvaliti s jednim od najlošijih ishoda za shizofreniju u open dialogue_image_largerEuropi) u sustav koji sada za prve psihotične epizode dobiva najbolje statističke rezultate u svijetu. Svoj pristup nazivaju Otvoreni dijalog.

Njihovi principi, iako radikalni u ovom dobu koktela lijekova i prisilnih hospitalizacija, nevjerojatno su jednostavni. Nalaze se s klijentima u krizi odmah i često svakodnevno, dok se krize ne riješe. Izbjegavaju hospitalizaciju i stigmu koja iz nje proizlazi, preferirajući sastajanje u domovima onih koji traže njihove usluge. I, možda najkontroverznije, izbjegavaju korištenje antipsihotika kad god je moguće.

Uz to rade u grupama, zato što psihozu vide kao problem koji uključuje odnose. U proces liječenja uključuju obitelji i društvene mreže onih koji traže njihovu pomoć, dok njihovi kliničari rade u timovima, a ne kao izolirani, usamljeni stručnjaci. Također, njihov čitavi pristup cijeni glas svakoga u procesu, a ponajviše osobe koja je direktno u krizi. I konačno, njihove su usluge, a koje funkcioniraju unutar socijalnog sustava finske medicine, besplatne.

Otvoreni dijalog isprepliće intervjue sa psihijatrima, psiholozima, medicinskim sestrama i novinarima, predstavljajući moćnu viziju oporavka bez lijekova te kritiku koja je teški udarac tradicionalnoj psihijatriji.

Film ima titlove na 19 jezika.

COMPLETE FILM:

 

TRAILER:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *