Iscjeljujući domovi

Iscjeljujući domovi, dugometražni dokumentarni film u režiji Daniela Macklera, prati rad Fondacije za oporavak u obiteljima u Gothenburgu u Švedskoj – programa koji u doba koktela mnogobrojnih lijekova i doživotnih psihijatrijskih dijagnoza, pomaže ljudima da se oporave od psihoza bez lijekova.

Organizacija s preko 20 godina iskustva smješta osobe kod kojih je zakazala tradicionalna psihijatrija u udomiteljske obitelji na švedskom selu gdje počinju putovanje u potpuno novi život.

Udomiteljske obitelji nisu odabrane prema psihijatrijskoj stručnosti već prema njihovom suosjećanju, stabilnosti i želji da se oduže zajednici. Ljudi žive s ovim obiteljima najmanje healing homes_image_largergodinu ili dvije i postaju sastavni dio načina na koji obiteljski sustav funkcionira. Stručno osoblje klijentima nudi intenzivnu psihoterapiju, a udomiteljskim obiteljima intenzivnu superviziju.

Fondacija za oporavak u obiteljima izbjegava upotrebu dijagnoza i radi u okvirima nastojanja da osobama pomogne sigurno se skinuti sa psihofarmaka, a svoje usluge nudi besplatno u okviru švedskog socijalnog i zdravstvenog sustava.

U Iscjeljujućim domovima isprepliću se intervjui s klijentima, udomiteljskim obiteljima na farmama i stručnim osobljem kako bi se stvorila jasna slika procesa oporavka bez upotrebe lijekova i dala kritika medicinskog modela psihijatrije koji se zasniva na lijekovima.

Film ima titlove na 17 jezika.

COMPLETE FILM:

TRAILER:

3 thoughts on “Iscjeljujući domovi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *