Uzmi ova slomljena krila

Uzmi ova slomljena krila“, dugometražni dokumentarni film redatelja i bivšeg psihoterapeuta Daniela Macklera, pokazuje da se ljudi mogu bez psihijatrijskih lijekova u potpunosti oporaviti od shizofrenije. Prema stavovima većine u području psihičkog zdravlja, i naravno farmaceutske industrije, ovo nije moguće. Film se fokusira na živote dvije žene – moje junakinje – koje su se oporavile od teške shizofrenije. Film također nalazi new broken wings_image_largerkorijene njihove shizofrenije u traumi iz djetinjstva i donosi pojedinosti njihove uspješne psihoterapije s nadarenim kliničarima.

Prva žena je Joanne Greenberg (u potpunosti oporavljena već više od 50 godina), najprodavanija autorica romana „Nikad ti nisam obećala vrt s ružama“. Druga je žena Catherine Penney (u potpunosti oporavljena već više od 30 godina), psihijatrijska medicinska sestra iz Kalifornije čiju je priču o ozdravljenju zabilježio njen psihoterapeut Daniel Dorman, dr. med., u knjizi „Danteov lijek: Put iz ludila“.

Njihovi prikazi isprepleteni su intervjuima s velikanima u području oporavka od shizofrenije. To su Peter Breggin, dr. med. (autor, „Toksična psihijatrija“), Robert Whitaker (novinar, autor, „Ludi u Americi“ i „Anatomija epidemije“) i dr. sc. Bertram Karon (autor, „Psihoterapija shizofrenije: liječenje po izboru“). Također je tijekom čitavog filma prikazano više od 100 isječaka intervjua sa strancima koji nam iznose svoje stavove o shizofreniji, a koji su snimani u Washington Square Parku u New Yorku.

Film ima titlove na 19 jezika.

COMPLETE FILM:

TRAILERS:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *