Stoppen met medicatie

Vertaling in het Nederlands van 11.248 woorden in het Engels:

  • Vertaald door Beatrix Reynaert / België
  • Georganiseerd door Luc De Bry, PhD / Sint-Katelijne-Waver / België, gesteund door Hermine Agnes/Rotterdam / Nederland

In deze 4de documentaire delen drieëntwintig mensen, onder wie lijders aan schizofrenie en ook hulpverleners, hun ervaringen met het afbouwen van medicatie. Dankzij adequate ondersteuning is de helft erin geslaagd te stoppen. De andere helft had kunnen slagen als ze ook een adequate ondersteuning hadden gekregen. Hier komt meer PRAKTIJK aan bod!

In juni 2012 kwamen drieëntwintig mensen samen om te spreken over het afbouwen van medicatie. Onder hen bevonden zich overlevenden van de psychiatrie, therapeuten, hulpzoekenden, familieleden en activisten. Hun passie voor de waarheid, hun verlangen om te getuigen, bracht hen samen. Meer dan de helft van hen had met succes medicatie afgebouwd, medicatie zoals cocktails van antipsychotica en stemmingsstabilisatoren. De driedaagse bijeenkomst was een onvergetelijke ontmoeting van gelijkgestemde zielen.

In deze 75-minuten durende documentaire (geregisseerd door Daniel Mackler) krijgen we een zeldzame inkijk in de wereld van het ontwennen en mensen die het probeerden, komen aan bod. In de film verschijnen onder andere Will Hall, auteur van het wereldberoemde “Harm Reduction Guide to Psychiatric Drugs“, Oryx Cohen, directeur van het National Empowerment Center, Laura Delano, blogger op www.madinamerica.com en op http://recoveringfrompsychiatry.com, en Daniel Hazen, bekende psychiatrische overlevende en mensenrechtenactivist, blogger op www.madinamerica.com.

Hoewel deze documentaire geen medisch advies biedt, kan hij iets beters geven: “hoop”.
Psychiaters leren niets over het afbouw op de universiteit, hebben geen ervaring met het afbouwproces en ze kunnen dus hun cliënten niet helpen. Hier vertellen verschillende deelnemers, echte ervaringsdeskundigen, hoe ze veilig zijn gestopt, en ze bieden een filosofie en een kader aan voor het ontwenningsproces.

In deze wereld waar meer dan 20 procent van de Amerikanen en Europeanen psychofarmaca innemen, en hen ook verteld wordt dat ze die nodig hebben voor de rest van hun leven, levert deze documentaire het bewijs dat een leven zonder medicatie mogelijk is.

Referentie in het Nederlands:

Hall Will (vertaling in NL, 2015). Psychofarmaca Afbouwen: de Harm Reduction Methode. Uitgegeven door het Icarus Project en het Freedom Center. Te downloaden hier:
* http://www.willhall.net/files/ComingOffPsychDrugsHarmReductGuide-Dutch-Psychofarmaca_afbouwen.pdf

Referenties / Resources (in het Engels):

1) By formerly diagnosed people who became “peer-supporters” and “healers”:

Cassani Monica (2016): « Withdrawal, before you begin !!! »
* https://beyondmeds.com/2016/12/02/before-you-begin/

Delano Laura (2018): “The Withdrawal Project”.
*https://withdrawal.theinnercompass.org

Hall Will (2012): “Harm Reduction Guide to Coming Off Psychiatric Drugs and Withdrawal”.
* http://willhall.net/comingoffmeds/

2) By Professionals:

Breggin Peter (2012). Psychiatric Drug Withdrawal: a Guide for Prescribers, Therapists and their Families. Springer Publishing (Publ.); pp. 352.

International Institute for Psychiatric Drug Withdrawal – Founded in 2016 – 2017:
* http://iipdw.com/home/

OPMERKING van Daniel Mackler: Ik heb besloten om al mijn films gratis op YouTube te plaatsen, omdat ik ze met de wereld wil delen. U kunt nog steeds dvd’s van de films kopen als u dat wil. Ik wil echter niet dat geld een hinderpaal is voor om het even wie om deze boodschap te kunnen ontvangen. Dit hier is een revolutie in de geestelijke gezondheids- en de sociale industrie!