Vliegen met gebroken vleugels

Vertaling in het Nederlands van 10.796 woorden uit het Engels.

  • Vertaald door Denise Charlier / Overijse / België.
  • Georganiseerd door Luc De Bry, PhD / Sint-Katelijne-Waver / België, gesteund door Hermine Agnes / Rotterdam / Nederland.

Deze 1ste documentaire toont aan dat helen van psychose/schizofrenie mogelijk is en de terugkeer naar een medicatievrij, normaal leven haalbaar is. Het geeft HOOP!

“Vliegen met gebroken vleugels”, een documentaire van 1.14 u. van regisseur en voormalig psychotherapeut Daniel Mackler, laat zien dat mensen volledig kunnen herstellen van schizofrenie zonder psychofarmaca. Volgens de gangbare geestelijke gezondheidszorg en de farmaceutische industrie, is dit niet mogelijk. “Psychose en schizofrenie zijn ongeneeslijk”, is het dogma. De film concentreert zich op de levens van twee vrouwen – twee heldinnen – die beiden hun ernstige schizofrenie te boven zijn gekomen. De film zoekt naar de wortels van de schizofrenie in het trauma uit hun kindertijd en vertelt over hun succesvolle psychotherapie door gedreven en begaafde clinici.

De eerste dame is Joanne Greenberg, die al vijftig jaar lang volledig hersteld is. Zij is de auteur van de bestseller “I never promised you a rose garden”, “Ik heb u nooit een rozentuin beloofd”. De tweede dame is Catherine Penney, die ook al meer dan dertig jaar volledig hersteld is. Nu is ze GGZ-verpleegster in Californië en het verhaal van haar genezing is door haar therapeut, Daniel Dorman, MD, verteld in het boek “Dante’s Cure: A Journey Out of Madness”.

Hun verhalen zijn verweven met interviews met reuzen op het gebied van herstel van schizofrenie. Deze zijn o.a. Peter Breggin, MD (auteur van Toxic Psychiatry), Robert Whitaker (journalist, auteur van Mad in America en Anatomy of an Epidemic) en Bertram Karon, PhD (auteur van Psychotherapy of Schizophrenia: Treatment of Choice). In de film zijn ook meer dan 100 interviewclips opgenomen van passanten in het Washington Square Park van New York, die hun standpunten over schizofrenie te kennen geven.

Nota toegevoegd door Luc De Bry, PhD:

De kennis, de knowhow, de competenties om psychose- en schizofreniepatiënten te helpen genezen en helen is in de bestaande psychiatrie niet te vinden. Psychiaters van de bestaande psychiatrie beweren dat schizofrenie ongeneeslijk en hopeloos is. Dit is hun dogma!

Maar… “wie zoekt, vindt!”, hé?

Daarom, als we van psychose, van schizofrenie willen genezen, helen, en teruggaan naar een medicatievrij en normaal leven, moeten we buiten de bestaande psychiatrie zoeken om de kennis en knowhow te vinden, te halen, te leren en toe te passen.

Dit is precies wat Daniel Mackler doet in zijn volgende drie documentaires: hij brengt ons naar innoverende Teams van onderzoekers die holistische en humanistische methoden gebruiken om lijders van psychose en schizofrenie te helpen te helen, terug naar een psych-drugs-vrij en normaal leven, helemaal los van de bestaande psychiatrie.

Van deze innoverende Teams, hebben we heel veel te leren.

Referenties (in het Engels):

* Breggin Peter (1994). Toxic Psychiatry: Why Therapy, Empathy and Love Must Replace the Drugs, the Electroshocks, and Biochemical Theories of the “New Psychiatry”. St Martin’s Griffin (Publ.); pp. 480.

* Dorman Daniel (2011). Dante’s Cure: a Journey out of Madness. CreateSpace Independent Publishing Platform (Publ.); pp. 278.

* Greenberg Joanne (2008). I never promised You a Rose Garden : a Novel. St. Martin’s Paperback (Publ.); pp. 304.

* Karon Bertram (1977). Psychotherapy of Schizophrenia: The Treatment of Choice. Jason Aronson, Inc. (Publ.); pp. 522.

* Whitaker Robert (2010). Mad In America: Bad Science, Bad Medicine, and the Enduring Mistreatment of the mentally Ill. Basic Books (Publ.); pp. 368.

* Whitaker Robert (2011). Anatomy of an Epidemics: Magic Bullets, Psychiatric Drugs and the Astonishing Rise of Mental Illness in America. Broadway Books (PubL.); pp. 432.

* Whitaker Robert and Cosgrove Lisa (2015°. Psychiatry under the Influence: Institutional Corruption, Social Injury and Prescriptions for Reform. Palgrave MacMillan (Publ.); pp. 241.

* Website with the International Team of Contributors of Robert Whitaker: www.madinamerica.com

OPMERKING van Daniel Mackler:  Ik heb besloten om al mijn films gratis op YouTube te plaatsen, omdat ik ze met de wereld wil delen. U kunt nog steeds dvd’s van de films kopen als u dat wil. Ik wil echter niet dat geld een hinderpaal is voor om het even wie om deze boodschap te kunnen ontvangen. Dit hier is een revolutie in de geestelijke gezondheids- en de sociale industrie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *